A falfűtés működése és telepítése

A falfűtés egy innovatív és hatékony módja a fűtésnek, amely egyre népszerűbb otthonokban és kereskedelmi épületekben egyaránt. Ez a fűtési rendszer a melegvíz vagy elektromosság segítségével áramoltatja a hőt a falakba épített rendszeren keresztül, így egyenletes és kellemes hőeloszlást biztosítva a térben. A falfűtési rendszereket a ház körüli falak belső oldalára szerelik be. A fűtési rendszer mellett gyakran szigetelést is beépítenek, hogy megakadályozzák a hő elszökését. Ennek eredménye egy alacsony hőmérsékletű, nagy felületű hőkibocsátó. A falba épített fűtő- és hűtőrendszerek sugárzás útján szabályozzák a hőmérsékletet, így teremtve komfortos légkört. Két típust különböztethetünk meg:

Víz alapú rendszerek

Ebben az esetben egy hőcserélő segítségével keringetik a meleg vizet a falakban elhelyezett csöveken keresztül. Egy hőszivattyú állítja elő a meleg vizet, amit egy szivattyú továbbít a falakban lévő csöveken keresztül. A csöveket a fal tetejétől az aljáig szerelik fel, és ezeken keresztül meleg vizet vezetnek, amely a falon keresztül hőt bocsát ki a helyiségbe. A fal hőmérséklete emiatt fokozatosan emelkedik, átadva a hőt a helyiségnek.

Elektromos falfűtés

Ez az opció elektromos fűtőelemekből áll, amelyek a falakba vannak beépítve. Amikor az elektromos áram áthalad ezeken a fűtőelemeken, hő keletkezik, amit a rendszer a környező térbe sugároz. Használható otthonunk egyetlen hőforrásaként, vagy arra, hogy egy központi fűtési rendszerrel rendelkező otthonban egy kis plusz meleget adjunk egy helyiségnek. Érdemes lehet napelemes rendszerrel kombinálni.

Milyen ingatlanok esetén ajánlott?

Meglévő és új ingatlanokba egyaránt telepíthető, legyen szó új fűtésirendszer telepítéséről, fűtéskorszerűsítésről, vagy  felújításról. Jelentos előnynek számít, hogy belsőépítészeti szabadságot biztosít, hiszen más rendszerekhez képest, például radiátor, nem foglal el plusz teret. 

Új ingatlanok esetén korszerű és fenntartható megoldást kínál, érdemes lehet megújuló energiával (napelem, hőszivattyú) kombinálni. Energiatakarékos működése miatt jó választás a modern, környezettudatos otthonokhoz. 

Ideális választás lehet meglévő ingatlanok felújításához is, hiszen alacsony beépítési magassága és rugalmas telepítése lehetővé teszi, hogy kevés beavatkozással, gyorsan, por- és zajkeltés nélkül modernizáljuk otthonunkat, közben pedig növeljük a belső teret is, hiszen nem lesz szükség a radiátorokra a továbbiakban.

Mire figyeljünk telepítésnél?

A falfűtés telepítése összetett folyamat, amelynek a legjobb eredmények elérése érdekében érdemes szakemberre bízni. A rendszer megfelelő tervezése és telepítése létfontosságú annak érdekében, hogy hatékonyan működjön és hosszú távon biztosítsa a kényelmes hőeloszlást a helyiségben. Gyorsan és egyszerűen telepíthető. A rendszer szerkezete biztosítja a vakolat és a fal közötti stabil kapcsolatot. A rendszer fűtéscsövei a falon belül találhatók, így hatékony hőátadást garantálnak. 

Így csináljuk mi!

1.lépés a tervezés és terület előkészítése

Fontos meghatározni a fűtendő területet, a hőleadás szükségességét és a rendszer elrendezését a falakban. A falakat meg kell tisztítani, simítani és szükség esetén szigetelni kell.

2.lépés a rendszer telepítése:

Víz alapú rendszer esetén a fűtőcsövek beépítésével kezdjük, a csöveket a falakba kell helyezni a fűtendő területen, majd a fűtőcsöveket össze kell kötni a hőszivattyúval.

Elektromos falfűtés esetén a fűtőelemeket a falba kell szerelni a fűtendő területen, majd a fűtőelemeket össze kell kötni az elektromos hálózattal.

3.Ellenőrzés és befejezés:

Fontos ellenőrizni a rendszer működését és a csatlakozásokat a telepítés után. Miután a rendszer működőképes, a falakat vissza lehet állítani eredeti állapotukba vagy díszítő elemekkel ellátni.

Tipp: Falfűtési rendszer esetén figyeljünk a polcok, képek falra szerelésénél, előtte érdemes szakértővel konzultálni.

Ajánlatkérés
close slider