A mennyezetfűtés működése és telepítése

A mennyezetfűtés egy hatékony és kényelmes fűtési megoldás, amelyet sokan előnyben részesítenek otthonaikban és kereskedelmi épületekben egyaránt. Ez a rendszer általában melegvízzel vagy elektromossággal működik, és a mennyezetbe épített panelek vagy csövek révén teremt egyenletes és kellemes hőeloszlást a térben.

Hogyan működik a mennyezetfűtés?

A mennyezeti fűtés besugározza a helyiséget, és kellemes hőmérsékletre melegíti azt. Nagy területre fektetjük, ami azt jelenti, hogy alacsony áramlási hőmérséklet mellett is működhet. A mennyezetfűtés egy felületfűtési rendszer, és a teljes felületet használja a hő leadására. Felmerülhet a kérdés, hogy a meleg levegő felemelkedik, így van-e értelme a mennyezetfűtésnek? Igen, van! A radiátorokkal ellentétben kellemes, sugárzó hővel fűti a helyiséget. Az alacsony felületi hőmérséklet miatt alig van konvekció. Itt a fizika adhat magyarázatot. A sugárzás elektromágneses hullámokon keresztül továbbítja a hőt. A sugárzó hő legfontosabb forrása a Nap. A sugarak a felületre merőlegesen terjednek – más szóval a mennyezetfűtésnél felülről lefelé. Amikor a hullámok szilárd tárgyra, például bútorokra, padlóra vagy emberi testre érnek, hővé alakulnak át. A szilárd tárgyak az elnyelt energiát hő formájában adják le a helyiségbe Az épület szerkezeti elemeit kihasználva, többek közt a beton hőtároló tulajdonságait felhasználva szabályozzák a belső hőmérsékletet, biztosítva a kellemes sugárzó hőt, vagy hűsítő hatást anélkül, hogy zavaró légáramlatokat, vagy hőmérséklet-ingadozásokat tapasztalnánk. A mennyezetfűtési rendszerek alacsony hőmérsékleten működnek, ezáltal kevesebb energiát használnak fel, mint a hagyományos fűtési módszerek, ez pedig jelentős költségmegtakarítást eredményezhet

A mennyezetfűtés típusai

Víz alapú rendszerek

Ebben az esetben egy hőcserélő segítségével keringetik a meleg vizet a mennyezeti panelekben vagy csövekben. Egy kazán vagy hőszivattyú állítja elő a meleg vizet, amit egy szivattyú továbbít a csöveken vagy paneleken keresztül. A mennyezet hőmérséklete fokozatosan emelkedik, ezáltal átadva a hőt a helyiségnek. Ez a rendszer nagyon alacsony (26-38 °C) előfolyási hőmérsékleten működhet. A felületfűtést sok esetben hőszivattyúval kombinálják, ez csökkenti az energiaköltségeket és védi a környezetet. 

Elektromos rendszerek

Ez az opció elektromos fűtőpanelekből áll, amelyek a mennyezetbe vannak beépítve. Amikor az elektromos áram áthalad ezeken a paneleken, hő keletkezik, amelyet a rendszer a környező térbe sugároz. Az elektromos fűtőpanelek megvásárlása olcsóbb lehet, de a folyamatos működés során nagy mennyiségű energiára van szükségük, így érdemes lehet napelemes rendszerrel kombinálni.

Milyen ingatlanok esetén ajánlott?

Meglévő és új ingatlanokba egyaránt telepíthető, legyen szó új fűtésirendszer telepítéséről, fűtéskorszerűsítésről, vagy  felújításról. Jelentos előnynek számít, hogy belsőépítészeti szabadságot biztosít, hiszen más rendszerekhez képest, például radiátor, nem foglal el plusz teret. 

Új ingatlanok esetén korszerű és fenntartható megoldást kínál, érdemes lehet megújuló energiával (napelem, hőszivattyú) kombinálni. Energiatakarékos működése miatt jó választás a modern, környezettudatos otthonokhoz. 

Ideális választás lehet meglévő ingatlanok felújításához is, hiszen alacsony beépítési magassága és rugalmas telepítése lehetővé teszi, hogy kevés beavatkozással, gyorsan, por- és zajkeltés nélkül modernizáljuk otthonunkat, közben pedig növeljük a belső teret is, hiszen nem lesz szükség a radiátorokra a továbbiakban.

Hogyan zajlik a telepítés?

A mennyezetfűtés telepítése összetett folyamat, amelyet a legjobb eredmények érdekében érdemes szakemberre bízni. A rendszer megfelelő tervezése és telepítése létfontosságú annak érdekében, hogy hatékonyan működjön és hosszú távon biztosítsa a kényelmes hőeloszlást a helyiségben. Egyszerűen telepíthető, és nem igényel jelentős strukturális módosításokat, valamint karbantartást, ezáltal egy hatékony, kényelmes és esztétikailag előnyös megoldást kínál modern otthonok számára. A mennyezetbe integráljuk, akár közvetlenül, akár felfüggesztett kazettás panelek formájában.

A hűtőmennyezet egy ökológiailag bevizsgált gipszrostlemezekből készült rugalmas panel rendszerből áll. A csövek (alumínium többrétegű kompozit csövek) már a panelek hátsó részébe vannak beépítve. Ez a hűtőrendszer és a mennyezet egyben. Ha télen hőforráshoz csatlakozik, akkor mennyezetfűtést biztosít. A mennyezetek és a tetőhajlatok kiválóan alkalmasak hűtő- és fűtőfelületként való használatra, mivel a sugárzó felületeket nem akadályozzák a helyiségek berendezései. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az aktív hűtőfelülettől akár 3,5 m-re is érzékelhető a komfortérzet. Magasabb helyiségekben a mennyezetet le kell függeszteni, mert a testre gyakorolt sugárzó hatás a távolság négyzetével arányosan csökken. Egyik panelt a másik után a helyére igazítjuk és felcsavarozzuk. A szélén lévő fugaragasztó teljesen összeköti a paneleket. A hátsó oldalon lefektetett cső a fűtési és hűtési gyűjtőcsőhöz csatlakozik, ezután pedig a hűtő-fűtő mennyezet készen áll a vakolásra és festésre.

Lépésről lépésre

1.Tervezés és terület előkészítése:

Fontos meghatározni a fűtendő területet, a hőleadás szükségességét és a rendszer elrendezését. A mennyezetet meg kell tisztítani, simítani és szükség esetén szigetelni kell.

2.Rendszer telepítése:

Víz alapú rendszer esetén a mennyezeti fűtőelemek beépítése következik, A csöveket vagy paneleket a mennyezetbe kell helyezni a fűtött területen, majd a fűtőelemeket össze kell kötni a hőszivattyúval.

Elektromos mennyezetfűtés esetén az első lépés az elektromos panel beépítése, a fűtőpaneleket a mennyezetbe kell szerelni a fűtendő területen, majd a paneleket össze kell kapcsolni az elektromos hálózattal, amit érdemes lehet napelemes rendszerrel kombinálni. 

3.Ellenőrzés és befejezés:

A telepítést követően fontos ellenőrizni a rendszer működését és a csatlakozásokat. Miután a rendszer működőképes, a mennyezetet vissza lehet állítani eredeti állapotába vagy díszítő elemekkel ellátni.

Tipp: egészítsük ki a mennyezetfűtést / fűtést falfűtéssel / hűtéssel.

Ajánlatkérés
close slider