A padlófűtés működése és telepítése

A padlófűtés egy hatékony és kényelmes fűtési rendszer, amely egyre népszerűbb otthonokban és kereskedelmi épületekben egyaránt. Ez a fűtési megoldás a melegvíz vagy elektromos áram segítségével áramoltatja a hőt a padlóba épített rendszeren keresztül, ezáltal lehetővé teszi az alacsonyabb átlaghőmérsékleten való működést. A padló közvetlen érintkezésével fokozza a hatékonyságot. Egyik nagy előnye az, hogy azonos hőérzetet biztosít a radiátorokhoz képest még akkor is, ha 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten működik, emiatt pedig akár 20%-os energiamegtakarítást eredményezhet, vagyis csökkenthetjük általa a rezsiköltségeket.

Hogyan működik a padlófűtés?

Működése által egyenletes és kellemes hőeloszlást biztosít a helyiségben. Ez a sugárzó fűtési rendszer a meleg víz segítségével biztosítja a kellemes hőmérsékletet minden típusú épületben. A padlófűtés gazdaságos és energiahatékony megoldást kínál, a rendszer közvetlenül melegíti a padlóburkolatot és általa a levegőt. A padlófűtés hatékonyan kombinálható mennyezethűtéssel azáltal, hogy a hideg levegő lefelé áramlik, ebből kifolyólag pedig egyenletesebb hűtést biztosít. Fűtéshez és hűtéshez azonos felület használatához pedig a falfűtési és -hűtési rendszereket ajánljuk.

A kép forrása: Uponor

Minitec vékony padlófűtés 

Mindössze 1,5 cm-es vastagságával a Minitec padlófűtési rendszer ideális felújítási projektekhez, gyors felfűtési idővel bír és sokoldalúan alkalmazható. Közvetlenül telepíthető az aljzatbetonra vagy meglévő burkolatra öntapadó réteg segítségével. A csövek után aljzatkiegyenlítővel töltik ki a rendszerlemezt, így a teljes beépítési magasság is csupán 15 mm, emellett pedig a rendszer szigetelőrétegekkel is kombinálható. Könnyedén egyedi formára alakítható, ezáltal pedig az akadályok kikerülése egyszerű, nem igényel nagyobb módosításokat, bontásokat. 

Padlófűtés parketta és laminált padlóhoz

Rendszerünk melegburkolatokhoz is tökéletes, mint a fapadló, parketta, és laminált padló, ezekkel is tökéletesen működik fűtésre és hűtésre is. Könnyű súlya és minimális beépítési magassága miatt tökéletes felújításokhoz és új épületekhez is, valamint ár-érték arányban is kiváló. A szerkezet alacsony tömegű, gyorsan reagál a hőmérséklet-szabályozásra, ez pedig fagerendás szerkezeteknél kifejezetten előnyös, könnyen vágható és méretre szabható.

Nedves padlófűtési rendszerek

A nedves padlófűtés úgy működik, hogy a meleg vizet elosztó csöveken keresztül egy polietilén csőkörbe juttatja. Egy hőcserélő segítségével keringetik a meleg vizet a padlócsövekben. A hőszivattyú termeli a meleg vizet, amelyet egy szivattyú szállít a csöveken keresztül a padlófűtés rendszerébe. A padló hőmérséklete emiatt fokozatosan emelkedik, amely átadja a hőt a helyiségnek. A hőt termosztátok szabályozzák és ellenőrzik, amelyek segítenek fenntartani a hőmérsékletet az egész ingatlanban, így sokkal jobban felmelegíti a helyiséget, mint egy radiátor, hiszen a radiátorok sokkal magasabb hőmérsékletre melegítik a felettük és körülöttük lévő levegőt, ezáltal a hő felemelkedik, ami azt eredményezi, hogy a padló a szoba leghűvösebb része lesz. A padlófűtés egyenletes hőelosztással biztosítja, hogy ne legyenek hideg pontok.

Kép forrása: Uponor

Elektromos padlófűtési rendszerek

 

Az elektromos padlófűtés úgy működik, hogy egy rendkívül vékony fűtőszálat helyeznek el a padlószint alá. A vezeték a rendszer bekapcsolásakor felmelegszik, felmelegíti a padlófelületet és sugárzó hőt biztosít. A fűtőkábel padló típustól függően előzetesen szőnyegre vagy fóliába fektetve, valamint membrános és laza vezetékrendszerként is kapható. Különösen alkalmas felújításokhoz, mivel nem emeli meg a padlószintet. Ez a rendszer elektromos ellenállásokból áll, amelyek a padló alatt elhelyezett hőszigetelő rétegben vagy lapokban találhatók. Amikor az elektromos áram áthalad az ellenállásokon, hő keletkezik, amelyet a padlóba épített rendszer sugároz ki a környező térbe és termosztáttal szabályozható.

Milyen ingatlanok esetén ajánlott?

  • Meglévő és új ingatlanokba egyaránt telepíthető, legyen szó új fűtési rendszer telepítéséről, fűtéskorszerűsítésről, felújításról. Jelentős előnynek számít, hogy belsőépítészeti szabadságot biztosít, hiszen más rendszerekhez képest, például radiátor, nem foglal el plusz teret. 
  • Új ingatlanok esetén korszerű és fenntartható megoldást kínál, érdemes lehet megújuló energiával (napelem, hőszivattyú) kombinálni. Energiatakarékos működése miatt jó választás a modern, környezettudatos otthonokhoz. 
  • Ideális választás lehet meglévő ingatlanok felújításához is, hiszen alacsony beépítési magassága és rugalmas telepítése lehetővé teszi, hogy kevés beavatkozással, gyorsan, por- és zajkeltés nélkül modernizáljuk otthonunkat, közben pedig növeljük a belső teret is, hiszen nem lesz szükség a radiátorokra a továbbiakban.

 

Telepítési kisokos 

A telepítése összetett folyamat, amelyet legjobb szakemberekre bízni. Fontos, hogy a rendszer megfelelően legyen tervezve és telepítve annak érdekében, hogy hatékonyan működjön és hosszú távon biztosítsa a kényelmes hőeloszlást a helyiségben. Sokoldalúan alkalmazható, hiszen telepíthető szilárd, meglévő burkolatokra is öntapadó réteg segítségével, vagy az aljzatbetonra, a telepítés után pedig azonnal járható a padló. Ez egy műszaki projekt, és jó szakértelmet igényel, semmiképpen sem kezdőnek való munka. Erősen ajánlott szakember tanácsát és segítségét kérni. 

 

  1. lépés: Aljzat megtisztítása: Mielőtt lefektetnénk a fűtéscsöveket, ajánlatos alaposan megtisztítani az aljzatot. Ennek oka az, hogy bár a csövek nagyon tartósak, a padló tisztítása megszabadítja őket minden olyan éles tárgytól vagy éltől, amely potenciálisan károsíthatja őket. A csövekre egy nedvességálló membránt is le kell fektetni, mivel ez segít megelőzni a nedvesség kialakulását és megállítani a korróziót.
  2. lépés: A padlószigetelés felszerelése: A padlószigetelés lerakása elengedhetetlen ahhoz, hogy a fűtés a lehető legköltséghatékonyabb és legelőnyösebb legyen. A hő felemelkedik, így csak minimális mennyiség vész el a padló alatt.
  3. lépés: Elosztó felszerelése: Először az elosztót kell felszerelni, mivel az adott helyiségben erre csatlakozik a csőhurok. Megfelelő helyet kell találni, és egy elég erős falhoz kell rögzítenie, hogy mind magát az elosztót, mind a csatlakozó csöveket megtartsa.
  4. lépés: A csövek lefektetése: A csövet ezután úgy lehet felszerelni, hogy a csövet az elosztótól a helyiség legtávolabbi részéig és vissza kell kígyózni. A csővezetékek között megfelelő távolság szükséges, mivel ez teszi lehetővé a hő egyenletes eloszlását. Nagyobb helyiségek esetén több huroknyi csőre lehet szüksége, hogy a padló teljes felületét lefedje. 
  5. lépés: Nyomáspróba: Ellenőrizzük a rendszer nyomását, hogy megállapítsuk, van-e szivárgás az elosztóban, a csővezetékekben vagy az illesztésekben.
  6. lépés: Az esztrich lerakása: A rendszert nyomás alatt kell tartani az esztrich lerakása és száradása közben. Ez megakadályozza, hogy a csővezetékek körül túlságosan szűk legyen.
  7. lépés: A hőszivattyú és a termosztát csatlakoztatása: Csatlakoztatjuk az elosztót a hőszivattyúhoz, majd ellenőrizzük, hogy a rendszer megfelelően működik-e, végül pedig csatlakoztatjuk a termosztátot a padlófűtéshez.
Ajánlatkérés
close slider