A purhab szigetelés előnyei – avagy miért válasszuk ezt a megoldást

De mi is az a purhab szigetelés?

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, mi is pontosan az az anyag, amit használunk purhab szigetelés esetén. A purhab, vagyis poliuretán hab egy szigeteléshez használt műanyag fajta, folyékony formában, amelyet hatékonyan szórópisztoly segítségével, szórásos megoldással viszünk fel szigetelés esetén és a helyszínen állítjuk elő. 

Ennek az anyagnak a legfontosabb tulajdonsága, hogy eredeti térfogatának akár még a százszorosát is elérheti, ezáltal pedig kimagasló képességű légzáró réteget képes létrehozni, emellett pedig hézagmentesen tudjuk vele szigetelni az épületeket, így nem alakulnak ki hőhidak, ez pedig hatalmas előny például tetők esetén, ahol ez jelentősen csökkenti hőveszteséget, nem utolsó sorban pedig megnöveli a felület élettartamát. 

Milyen területeken alkalmazzuk?

Mind ipari épületek, mind családi házak, és egyéb épületek esetében is kiválóan alkalmazható:

 1. Családi házak és melléképületek
 2. Ipari csarnokok
 3. Garázsok, tárolók
 4. Konténerek
 5. Pince, padlás, lábazat, födém és bármilyen fal hőszigeteléséhez is

Milyen előnyökkel jár a purhab szigetelés? 

A szórt poliuretán hab szigetelésnek számlatan előnye van amiért érdemes ezt a megoldást választani, akár új, akár meglévő épület esetén, amelyek a következők:

 1. Hézagmentes, így nem képződnek hőhidak.
 2. Nagyszerű fedése miatt kimagasló légzáró képességgel rendelkezik, valamint könnyedén eljut a szórásos technológiának köszönhetően a nehezebben elérhető helyekre is.
 3. Képességei közül kiemelendő még, hogy nagyszerű páraáteresztő képességgel rendelkezik, így nem kell tartanunk a gombáktól és penészedéstől sem.
 4. Nagyon gyors a kivitelezése, amely során nem porol és nem szükséges külön rögzíteni sem, valamint jó a tapadási képessége és már fél óra alatt megszilárdul.
 5. Némely típusok vízzáró képességgel is bírnak, valamint jó ha tudjuk, hogy nem táplálja az égést.
 6. Télen segít a hőtartásban, nyáron viszont a helyiségek hűvösebben tartásában, ezáltal hozzájárul a rezsi alacsonyan tartásához, így pedig hamar megtérül a befektetésünk. 
 7. Nincs bontási és anyagszállítási költség.
 8. Tökéletes választás akár nagy mechanikai terhelésű padlózatok alá.
 9. Egyaránt használható pince, padlás, lábazat, födém és bármilyen fal hőszigeteléséhez is. 
 10. Alaktartó, nem esik össze még nedvesség hatására sem.
 11. Nagymértékben terhelhető magas fokú szilárdsága miatt, így lépésálló is (zárt cellás purhab).
 12. Környezetbarát, hiszen nincs hulladék a kivitelezés során.

 

Kiemelnénk még azt is, hogy a váltakozó hőmérséklet hatásaihoz is alkalmazkodik és ellenáll az időjárási viszontagságoknak, ez azt jelenti, hogy a hőmérséklettől függően tágul és összehúzódik, ezáltal pedig kimagasló tartósságot biztosít. 

És az egyik legjobb hír, hogy bármilyen felületen és akármilyen vastagságban alkalmazható és időtálló!

Beszéljünk a hátrányokról

Az első és legfontosabb, hogy mindenképp olyan céggel, szakértővel dolgozzunk együtt, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, ez a megoldás mindenképp hozzáértő szakembert igényel. Ahogyan mindennek, természetesen a purhab szigetelésnek is megvannak az esetleges buktatói, hátrányai, amikkel érdemes számolni:

 • Lévén, hogy kézzel szórt megoldásról beszélünk, jó ha tudjuk, hogy semmiképp nem lesz olyan egyenes, mint a táblásított megoldások, ezért szoktunk átlag vastagságot emlegetni az esetében. 
 • Külső felhasználásra nem a legjobb megoldás, ugyanis nehezebb az általa szigetelt felületek színezése, vakolása. 
 • Vannak olyan purhabok, amelyeket 10-15 °C alatt nem lehet használni.
 • Nedves felületen nem alkalmazható, ugyanis nem lehet vele dolgozni.
 • Önmagában nem UV álló, így utólagos védő kezelés szükséges.
 • Poros, zsíros felületeken nem tapad meg, így előkészítést igényel.


Fontos, hogy a kivitelezés előtt a környező felületeket letakarjuk, lezárjuk, ugyanis levegővel érintkezve rögtön reakcióba lép az anyag, így eltávolítása az esetleges nem kívánt felületekkel való érintkezése során már problémát okozhat esztétikai tekintetben.

Hátrányként megemlíthetjük a pazarlás veszélyét is. A szórás után a levegő által az anyag a többszörösére megdagad és a legapróbb résekbe is eljut, ám ebből kifolyólag könnyű anyagtöbbletet generálni, túl sokat felhordani a felületre a szigetelőanyagból, de ez már nem a megrendelő terhe, hanem a miénk.

Milyen árakkal számolhatunk? 

A legtöbb esetben m2 árakkal lehet számolni purhab szigetelés esetén, ám a pontos ajánlathoz fontos tényező még a felület pontos méretei mellett a körülmények, vagyis az, hogy például állványról végezhető munkafolyamatról van szó, vagy padlóról elérhető és elvégezhető a szigetelés. Árak meghatározása esetén fontos az is, hogy nyitott, vagy zárt cellás purhab szigetelésről van szó, ugyanis előbbi esetén többnyire minimum 10 cm vastagságban kerül csak kivitelezésre, míg utóbbi 1 cm vastagsában. Ebből kifolyólag a nyitott cellás 3000-5000 Ft/m2/10cm környékén mozog, a zárt cellás pedig 1000 Ft/m2/1cm környékén.

Amennyiben szigetelés előtt áll, valószínűleg az Ön számára is az egyik legjobb megoldás a purhab szigetelés. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjon az árakról, a kivitelezésről és a lehetőségeiről, vegye fel velünk a kapcsolatot és egy ingyenes szaktanácsadás és felmérés során segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

Ajánlatkérés
close slider