Alkalmas fűtési megoldás-e a hőszivattyú lakásba?

Kép forrása: Daikin

A megújuló energiákat használó épületgépészeti berendezések egyre népszerűbbé válásával mind többeket érintő kérdés, hogy a hőszivattyú lakásba is telepíthető-e.

A különböző hőszivattyúk közül a levegő-víz típusúak a legelterjedtebbek, ugyanis ezek kis helyigényűek és szinte bárhová telepíthetők, továbbá ezek bekerülési költsége mind közül a legalacsonyabb.

Az energiahatékony és környezetbarát hőszivattyú családi házak esetén az emelkedő energiaárak miatt gazdaságos megoldást jelent fűtésre, hűtésre és használati melegvíz előállítására. Egyre több lakástulajdonost érdekel azonban, hogy vajon lakásokba is telepíthető-e a berendezés. Ennek jártunk utána, tarts velünk, mielőtt pénzt áldoznál egy hőszivattyúra. Cikkünkben alapvető információkat is megtudhatsz a berendezés működésével kapcsolatban.

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan, zöldenergiákat hasznosító berendezés, amely a külső környezet hőjét alakítja át és szállítja egyik helyről a másikra, és ezáltal fűti és hűti az otthonokat, továbbá ellátja meleg vízzel.

A fosszilis energiahordozókat használó hagyományos fűtőberendezésekkel szemben nem termel hőt, hatékonysága azok többszöröse, illetve a minimális károsanyag-kibocsátás révén környezetbarát, napelemes rendszerrel kombinálva 100%-ban klímasemleges.

3 alapvető típusa ismert, a legnépszerűbbek a léghőszivattyúk, amelyek lehetnek levegő-levegő vagy levegő-víz típusúak. Vannak még a talajvíz hőjét kamatoztató víz-víz, valamint a talaj hőjét hasznosító geotermikus vagy talajszondás berendezések is.

Működési elvüket tekintve hasonlóak, üzemelésükhöz, a hő kinyeréséhez és mozgatásához elektromos energiát igényelnek. Hogy hogyan is működik egy hőszivattyú, arról korábbi blogbejegyzésünkben bővebben is írtunk.

Telepíthető-e hőszivattyú lakásba?

A levegő-víz hőszivattyú olyan fűtési rendszer, amely az alacsonyabb hőmérsékletű külső levegőt használja fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására. Bár egyes lakóházakban elegendő hely áll rendelkezésre a telepítéshez, a lakásokba szánt léghőszivattyúk kevésbé népszerűek, mint más fűtési rendszerek.

A hőszivattyúk használatának előfeltétele az épület megfelelő hőszigeteltsége. A legtöbb hőszivattyú bel- és kültéri egységgel rendelkezik, utóbbit egy külső falon, erkélyen vagy teraszon kell elhelyezni.

A levegő-víz típusú berendezések telepítése nem engedélyköteles, azonban mivel településképet zavaró tényező lehet, körültekintően kell eljárni, ráadásul társasházak esetében a fejlesztéshez a többi tulajdonos beleegyezésére lehet szükség. Figyelembe kell venni a zajszintet, az épületre vonatkozó szabályokat és előírásokat is.

Amennyiben új építésű társasházról van szó, a geotermikus hőszivattyúk is szóba jöhetnek, mint ideális, energiahatékony és gazdaságos megoldások. A hőszivattyúkról mindent megtudhatsz blogunkból.

 

A hőszivattyúk használatának előnyei és hátrányai lakásokban

Előnyei közé tartozik az alacsony üzemeltetési költség, a jelentősen csökkenő energiaszámlák. Egy hőszivattyú akár négyszer annyi hőt is “termelhet”, mint amennyi villamos energiát felhasznál. Ezeken felül sokoldalú, környezetbarát. 

Hátránya a magas bekerülési és telepítési költség, mely azonban az energiaárak folyamatos emelkedése miatt egyre rövidebb idő alatt megtérül.

A hőszivattyú lakásba való telepítése esetén az alkalmasság megállapítása, a megtérülés kiszámítása ügyében keresd szakértő kollégáinkat, akik ingyenes helyszíni felméréssel, konzultációval segítenek a döntésben.

Ajánlatkérés
close slider