Megvalósítható-e egy hőszivattyú bekötése a meglévő fűtési rendszerbe?

A levegő-víz hőszivattyú bekötése nemcsak új építés esetén működhet, hanem akár meglévő fűtési rendszerbe is lehetséges, amennyiben a műszaki feltételek adottak. Napjainkban egyre többen választják a környezetbarát és energiahatékony hőszivattyúkat otthonuk fűtésére és hűtésére, hiszen az általuk kínált előnyök messze meghaladják a magas bekerülési költségből származó hátrányt.

Azokat az ingatlantulajdonosokat is foglalkoztatja a hőszivattyú telepítési lehetősége, akik nem új, hanem meglévő otthonuk fűtéskorszerűsítését tervezik. Van-e erre lehetőségük, illetve mi módon? Cikkünkben erre kínálunk választ, tarts velünk, ha te is érdekelt vagy a témában!

Mi az, és mit tud a hőszivattyú?

A korszerű hőszivattyúk a külső környezet hőenergiáját hasznosítják, és azáltal fűtik, illetve egyes berendezések hűtik az otthonokat, továbbá használati melegvíz-ellátását is biztosítják. Olyan berendezések, amelyek az egyik oldalról elvont hőt a másik oldalra szállítják, és a működtetésükhöz villamos energiát igényelnek.

A hőenergiát szolgáltató környezettől függően alapvetően 3 típusát különböztetjük meg:

  • A levegő típusúakat, amelyek gyakorlatilag a levegő-levegő berendezéseket, vagyis a fűtésre optimalizált klímákat, valamint a levegő-víz hőszivattyúkat jelentik, és a külső környezet levegőjének a hőenergiáját hasznosítják.
  • A víz-víz hőszivattyúkat, amelyek a közel állandó hőmérsékletű talajvíz hőenergiáját használják az otthonok fűtésére.
  • A talaj hőjét kiaknázó talajkollektoros vagy talajszondás vagy geotermikus berendezéseket.

 

A népszerű levegő-víz hőszivattyúk telepítése

A 3 típus közül a levegő-víz berendezések a legkedveltebbek, nem véletlenül, ugyanis nemcsak szinte bárhová telepíthetők, hanem ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb közülük.

A berendezések lehetnek monoblokk vagy split típusúak. Helyigényük kicsi, telepítésük egyszerű, és költséges előkészületeket nem igényel. Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel – padló-, fal- és mennyezetfűtés – működtethetők ideálisan, de esetenként, fűtéskorszerűsítés esetében radiátorokkal is hatékony lehet a rendszer működtetése. Ennek alátámasztására megfelelő számításokat kell végezni.

A berendezések hatékonysága 3-5-ször nagyobb, mint a hagyományos fűtési rendszerek fosszilis energiahordozókat hasznosító berendezéseié. A rezsiköltségek tovább csökkentők kedvezményes H vagy GEO tarifa igénylésével.

Új építés esetén előnyeik miatt egyértelműen jó választást jelentenek, ugyanis itt az ideális padlófűtés egyidejűleg kerülhet kiépítésre. Meglévő radiátorokkal is működtethető amennyiben azok korszerűek.

Kép forrása: Daikin

A hőszivattyú bekötése

A rendszer megtervezése, a berendezés és a különféle kiegészítő egységek kiválasztása a háztartás energiaigénye, az adottságok alapján gépész tervező bevonását igényli.

A hőszivattyú bekötése szintén szakember feladata, hiszen csak ezáltal biztosítható a hatékony működés. Hálózati áramról vagy napelemrendszerről is működtethető, ennek megtervezése szintén szakági feladat.

Amennyiben korszerű és környezetbarát hőszivattyús rendszerek kiépítését tervezed, kérd az Eco360 ingyenes felmérését, keresd kollégáinkat az elérhetőségeinken!

Ajánlatkérés
close slider