Purhab szigetelés: páraáteresztő. De miért fontos ez?

Ha szigetelésre gondolunk, akkor az első ami az eszünkbe jut az az, hogy megvédjük ingatlanunkat a felesleges hőveszteségtől. Nem szeretnénk éves szinten több százezer forintot feleslegesen fűtésre költeni télen, illetve nyáron szeretnénk a lehető legköltséghatékonyabban hűteni az ingatlant, hiszen az áram: drága. Teljesen természetes kérdés ez, akár új ház építésénél, de meglévő korszerűsítésénél is, mert minden bizonnyal van neked is jobb ötleted mire költhetnéd a fűtésre szánt éves százezreket.

purhab szigetelés előnyeit már megismerhetted korábbi cikkünkből, ezek egyike a páraáteresztő képessége. Mindannyian, akik családi házban lakunk szeretnénk elkerülni a penészt, nem csak azért mert folyamatos munkát igényel annak eltüntetése, hanem az egészségre ártalmas hatása miatt is. Rengeteg módszer létezik, hogy a penészt kiűzzük otthonunkból, ami nem éppen olcsó, nem beszélve arról, hogy újabb megjelenése rendszeres plusz munkát jelent számunkra.

Lég-, vagy páraáteresztő?

A két kifejezés eltér egymástól, ugyanis a purhab például egy lélegző anyag, ami azt jelenti, hogy átengedni a párát (páraáteresztő), így elkerülhetjük a penész kialakulását, viszont e mellett nem légáteresztő, így jól tartja a hőt az ingatlanon belül. Ha szigeteltél már valamilyen szigetelő anyaggal, de előtte nem volt jelen a penész, annak az volt az oka, hogy korábban a szerkezet légáteresztő képessége olyan magas volt, hogy egyúttal a párát is ki tudta szellőztetni, majd amikor felkerült az új szigetelés már nem volt képes erre, mivel az nem páraáteresztő, ezért az bent maradt, melynek egyenes következménye a penész.

Szálas szigetelő anyag vs. purhab

Az alábbi két képen jól látható, hogy azonos “fütés” (ízzók) és felfelé irányuló “légmozgás” (ventillátor) hatására miként viselkedik a pingpong labda a két szigetelő anyag fölött. Míg a szálas szigetelő anyag esetén a levegő szinte átfúj és a pingpong labda majdnem kiesik a műanyag cső tetején, addig a purhab esetén szinte alig emelkedik meg, a következtetés könnyen levonható a purhab kevésbé légáteresztő a szálas anyaghoz képest. 

A második képen a már “felfűtött” állapot látható és a kép jól mutatja, hogy a szigetelő anyagok felett hány fok van, ezt talán nem is kell jobban magyarázni.
A purhab szigetelés felett csupán 23,1 C , míg a szálas anyag fölött 36,1 C.

Hol alakul ki a penész?

A penész a hidegebb helyeket szereti, olyan kapcsolódásokat, ahol a szigetelés gyengébb, annak folytonossága megszakad, azaz hőhíd képződik. Itt a pára lecsapódik, nedvesség lesz és egyből megjelenik a penész. A purhab egy folytonos, homogén felületet képez, nincsen például “vége”, vagy “széle” mint egy táblás szigetelő anyagnak, így nincs esélye sem a hőhidak kialakulásának, ezzel együtt pedig a pára lecsapódásának sem.

Ajánlatkérés
close slider